• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Prin ce se deosebesc oamenii creativi



Deși nu există o definiție exactă a persoanei creative "tipice", există unele trăsături si atitudini ce-i caracterizează.
  • Ei sunt cu capul in nori.
    În ciuda a ceea ce ne spun profesorii, cand oamenii creativi visează cu ochii deschiși, pentru ei nu este deloc o pierdere de timp.
    Mintea lăsată liber poate contribui la procesul de 'incubație creativă'. Desigur, mulți dintre noi știu din experiență că cele mai bune idei apar așa dintr-o dată, când avem capul în nori. Deși ar putea părea că visarea cu ochii deschiși este o activitate lipsită de sens, un studiu al cercetătorilor din 2012, sugerează că, în realitate acest proces este legat de o stare din creier foarte dinamică și provocatoare, ce implică conexiuni și percepții cu privire la capacitatea noastră de a capta informații. Deasemenea s-a constatat că visarea cu ochii deschiși activează aceleași procese creierului care sunt asociate cu imaginația și creativitatea.
  • Ei absorb ca un burete informații de peste tot
    Oameni creativi studiază lumea înconjurătoare, văd toate posibilitățile de pretutindeni și adună în mod constant informații care demonstrează ca au o exprimare creativă. Ei rețin lucruri din mas-media, ce alții nu le bagă în seamă, ei observă lucruri în jurul lor, ce alții nu le văd.
  • Ei au propriile lor ore de creație
    Mulți mari artiști spun că, orele de creație sunt dimineața devreme sau seara târziu. Vladimir Nabokov începea să scrie imediat după ce se ridica din pat, la 6 sau 7 dimineața, Frank Lloyd Wright spunea că pentru el timpul de inspirație e seara până la 3 sau 4 dimineața.
    Indiferent de programul lor, persoanele creative au tendința de a ști în ce moment al zilei mintea lor este cea mai activă, și în funcție de acest lucru, ei își organizează timpul.
    Imediat după trezirea din somn e bine să mai rămâneți în pat măcar câteva minute cu ochii închiși. Atunci mintea este fresh, și aceste momente pot fi cele mai creative, cele mai inventive idei. Ascultați când vă treziți o melodie. O veți avea toată ziua rămasă în gând.
  • Ei își rezervă momente de singurătate pentru meditație
    Creativitatea vine întotdeauna din eul nostru, adică din interior. Trebuie să ţii legătura cu el, și cum altfel decât în momente de singurătate. Dacă nu poti fi singur, atunci ești nevoit să visezi cu ochii deschiși și să lași mintea să zboare.
    Oameni creativi înţeleag întotdeauna valoarea de concentrare mentală, ei consideră meditaţia ca un instrument pentru a se conecta cu starea lor cea mai creativă.
    Ştiinţa sprijină ideea că meditaţia poate schimba puterea minţii în multe feluri.
    Un studiu din 2012 de către o echipă olandeză a observat că unele tehnici de meditaţie promovează gândirea creativă.
  • Ştiu să-și valorifice propriile încercări și suferințe prin care au trecut
    Multe capodopere din artă, au avut ca inspirație tocmai suferințele și dramele propii ale autorilor.
    Provocările prin care au trecut autorii, în cele din urmă au servit drept catalizator pentru crearea unor opere de artă.
    Psihologii au constatat că trauma poate ajuta pe oameni să se dezvolte în zonele care se ocupă de relațiile interpersonale și de spiritualitate.
  • Oamenii creativi caută noi experiențe
    Oamenii creativi au o deschidere pentru a încerca noi experiențe, a încerca noi sentimente și noi stări mentale. Curiozitatea îi îndeamnă mereu la noi provocări și fantezii intelectuale.
  • Ei cad și se ridică din nou
    Reziliența este, practic, o condiție esențială pentru succesul creativ.
    Munca de creație este adesea descrisă ca un proces de eșecuri repetate și de a ajunge până la urmă a găsi ceva care se potrivește și funcționează. Oameni creativi, care au avut succes în viața lor, au învățat că nu trebuie să iei prea în serios eșecurile.
  • Oamenii creativi ridică întrebări serioase
    Persoanele creative sunt nesățioase în curiozitate, pentru ei e un mod normal a contesta orice aspect al vieții.
    Oameni creativi pot observa lumea din jurul lor și vor să știe de ce și cum funcționează lucrurile. Ei întotdeauna au dat cele mai bune idei de soluționare a unor situații.
  • Ei sunt modești și respectă întotdeauna oamenii
    Observatorii din fire, ei sunt atrași să privească și să studieze oamenii din jur lor.
    Ei sunt foarte buni observatori ai naturii umane. De fapt ei lucrează și sunt mereu în slujba umanității.
  • Ei nu urmează decât pasiunile lor adevărate
    Persoanele creative au de multe ori o motivație intrinsecă interioară și nu caută recompense.
    Mulți psihologi au arătat că oamenii creativi obțin energie tocmai din activitățile lor, care îi provoacă.
    Ei își sacrifică tot pentru pasiunile lor, energia, timpul, banii, etc. Oamenii creativi sunt adesea așa de ocupați și concentrați cu întrebările și pasiunile lor încât ajung uneori să piardă noțiunea timpului.
  • Ei știu întotdeauna să se înconjoare de frumusețe
    Persoanele creative au de multe ori gusturi excelente și prin urmare știu să se bucure de frumusețea care îi înconjoară. Ei dacă se afla într-un magazin vor ști cu siguranță ce să aleagă.
    Un studiu publicat recent în revista 'Psihologia estetică, creativitate și arte' a arătat că mulți muzicieni (inclusiv membri ai unei orchestre, profesori de muzică și soliști) dețin sensibilitate ridicată și au înclinație spre frumusețe artistică.
  • Ei știu să conecteze lucrurile
    Dacă există ceva care-i distinge clar pe oamenii creativi față de restul, este abilitatea lor de a vedea oportunități acolo unde alții nu le văd.
    Creativitatea este pur și simplu modul de a conecta lucrurile între ele.
  • Ei nu se încurcă cu lururi mărunte
    La o persoană creativă n-o să-i placă niciodată jocurile plictisitoare de cărți, jocurile pe calculator, etc. De asemenea în el nu va zace niciodată vreun mare microbist de jocuri sportive.
    Pentru el aceste lucruri sunt monotone și o pierdere de timp.
  • Ei dacă sunt, sunt credincioși mai speciali.
    Universul lor este mult mai mare. Mintea lor dezvoltată îi ajută să vadă lumea în profunzime cu alte posibilități și în alte perspective.
    Thomas Alva Edison când a inventat patefonul, Papa de atunci de la Roma s-a deplasat la el personal să vadă minunea. În timpul demonstrației, după ce s-a uitat pe sub masă, Papa l-a întrebat pe inventator dacă crede în Dumnezeu?
    Da cred, dar nu în Dumnezeul pe care-l știți dumneavoastră, i-a răspuns inventatorul.
    Asemănător a fost și răspunsul lui Albert Einstein, la o întrebare care i-a fost adresată printr-o scrisoare, de o fată de la o școală de călugărițe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu