• Psihologie la ziHome       
  • Curiozitati la ziCuriozitati  
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •      

Secretele vrăjitoriei



    Oamenii bătrâni sunt ca niște biblioteci încărcate cu amintiri.
De aceea, întotdeauna când am întâlnit în cale un om bătrân, mi-a plăcut să stau de vorbă cu el și astfel să-l provoc să-mi povestească ceva din vremea tinereții lui.
Iată o poveste reală spusă moș Gheorghe :
Pe la sfârșitul tulburilor ani '40, după război, el și-a pierdut un cal chipeș și foarte drag lui. După multe căutări a fost sfătuit de cineva să meargă într-un sat vecin la o femeie, căruia i se dusese faima că este o mare vrăjitoare.
Înarmat cu speranțe omul a plecat într-acolo.
Ajuns la poarta casei vrăjitoarei respective, a fost întâmpinat mai întâi, de o altă femeie mai în vârstă. Aceasta, după ce află de scopul venirii, l-a poftit să între într-o încăpere și să o aștepte pe cuoana Maria, căci așa o chema pe acea vrăjitoare.
Dar taman atunci, această bătrânică, avea treabă în camera unde aștepta el, și făcându-se ba că mătură, ba că șterge praful, începu să-l descoase bine, pe povestitorul nostru, cu tot felul de vorbe și întrebări.
În sfârșit a fost primit în 'biroul' doamnei Maria. Era o cameră special amenajată, în semi-întuneric, cu perdele negre la ferestre. Acolo erau tot felul de obiecte ciudate, dar în poziție centrală, pe o masă, se aflau mai multe icoane și o cruce.
- Minune, vrăjitoarea știa multe despre el, știa de unde este, cum îl cheamă și de ce a venit !
Dar pentru soluția finală trebuia făcută o magie în care erau necesare 3 găini, iar una să fie neapărat de culoare neagră, și bineînțeles, ceva bănișori.. Eroul nostru spune da și are loc o programare pentru a doua zi.
Faptele se petrec întocmai și omul afla, din gura vrăjitoarei, unde îi este calul:
- Peste două văi și trei dealuri la un om roșcat în fundul curții.
Și cam cu asta s-a ales moș Gheorghe.
Judecând apoi, cu mintea la rece, eroul nostru și-a dat seama că a fost înșelat.
După câteva luni și-a găsit calul, de astă dată cu adevarat. Rămăsese din el numai scheletul, căci bietul animal fusese legat de un copac în pădurea satului de către cineva cu intenții dușmănoase.
Făcând o analogie între atunci și zilele moderne de astăzi, să știți că nu este o mare diferență în actul vrăjitoriei, și din păcate, nici unii dintre semenii noștri nu s-au deșteptat prea mult !


Magia - o artă de a transforma supersțiile oamenilor în bani !
(Ambrose Bierce)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu